2012 Da Hong Pao - Velké Šarlatové Roucho

17. prosince 2012 v 10:48 | |<-_ Ş € ® € Ņ € ¥ _->|

2012 Da Hong Pao - Velké Šarlatové Roucho


Vložil Tomáš Klouda 17.12.2012, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info o čaji:
Své jméno získal Da Hong Pao podle mnišských rouch, ve kterých byl v dávných dobách pašován. Po ručním sběru, který se provádí brzy na jaře (obvykle začátkem dubna), se čajové lístky zpracovávají dle tradičních postupů, tzn. pečí se nad dřevěným uhlím, apod. Lístky se sbírají ráno, kdy na čajovníkové keře svítí sluníčko. Nasbírané lístky si tak získávají svou typickou křehkost, svěžest a zároveň zachovávají dostatek vitamínů, minerálů i ostatních, zdraví prospěšných látek.
(info z http://www.cinske-zbozi.cz)
nadobi
nadobi
Suchý list různé velikosti, převládají menší lámané listy, místy podlouhlé větší listy, častěji pak malé celé úzké listy. Barva tmavě hnědo-černá s červenými odstíny. Vůně intenzivní těžší po orchidejích s lehce praženým podtónem.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Tester 100ml, 1,5g listu, předehřev nádobí, 95°C, 3 minuty louhování.

Předehřev: velmi výrazná vůně provoní celou místnost, praženější charakter připomínající čerstvě upraženou kávu s orchidejovým podtónem, sladké tělo. Příjemný svěží hutný dojem.
Vůně: bohatá plná vůně s těžšími praženými prvky, mírnějšími, než v předehřevu - chlebovo-karamelový základ, výrazné květinové a ovocné tóny - orchidej + broskev/medový meloun.
Barva: hnědavá barva s odstíny červené.
Chuť: zpočátku lehoučce svíravá složka praženého chlebového základu, rychle slábne a dává prostor pro rozvinutí plných ovocných tónů s orchidejovým nádechem, hutný nálev. Lehce kořeněná složka v pozadí, cítit je nepatrně broskev, exotické druhy melounů, s primární složkou orchideje, velmi plné dlouhotrvající složky v chuti samotné. Závěr chutě lehoučce pražený chlebový s orchidejovou chutí a pouze lehkou ovocnou stopkou.
Dochuť: dochuť velmi dlouhá, hutná, těžších prvků. Nasládlé lehoučce kořeněné tělo chlebového až karamelového základu, primární orchidejové tóny s náznakem ovocných spojených složek v pozadí - lehce je cítit melouny a li-či. Dlouhotrvající dochuť neustávající výraznosti, těžší složky extrémně hutné, jakoby pomalu "stékaly" v ústech směrem k jazyku, kde jsou cítit nejdéle. Závěr chlebový s květinovým orchid. základem - dlouho po vypití.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan tenkostěnný porcelán 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - na můj vkus voní tento druh čaje příliš praženě, ovšem zatím se jedná pouze o vůni při předehřevu, necháme se překvapit jak si povede v chuti.

1.nálev 95°C/35s - velmi tmavý rudo-hnědý nálev, list po slití voní mnohem zajímavěji, vůně nálevu pražená s podtóny květin a ovoce. Hutný plný nálev, při startu příliš připomíná kávu, pražené kávovo-chlebové tóny, poměrně rychle se zmírňují a v chuti se pomalu rozvíjí ovocná složka tropických plodů a kořeněných podtónů s chutnou květinovou základní chutí - orchidej. Kávová složka se pozvolna mění v tóny melty, místy s kakaovými odstíny až po chlebové prvky v závěru. Tyto složky mám rád, ovšem u jiného druhu čaje, ovocné tóny vcelku zapadlé, nelze pořádně určit o jaké konkrétní se jedná. Celkově sladký charakter, velká výraznost nálevu. Dochuť dlouhá, plná s popílkovo-kávovým základem, měnícím se v meltu, tvoří základ s jemným ušlechtilým dřevitým/kořeněným podtónem. Lehké květinové prvky po orchidejích. Závěr lehkého popílkového až karamelového sladko-hořkého základu s orchidejí. Ovocnost v dochuti minimální.

2.nálev 95°C/25s - mírnější pražená složka, avšak stále dost výrazná, nepatrně rozvinutější a výraznější květinové orchidejové tóny, sladký karamelovo-popílkový základ s lehkým náznakem tropického ovoce v pozadí, ušlechtilá kořeněná živá chuť v pozadí. Nálev je hutný s hřejivým efektem. Závěr chlebového základu s lehkými kakaovými náznaky a orchidejovou vedlejší složkou. Dozvuk dlouhý, plný, na počátku chutná celek jako melta s lehkou květinovou složkou, později se rozvině lehce kořeněná složka s karamelovým podtextem, to vše za přítomnosti květinové poměrně výrazné složky. V pozadí lehký náznak ovoce, Li-či a exotických melounů. Závěr popílkový nasládlý s květinovým dojezdem. Jemnější procítěnější nálev, kde pražená složka trochu ustoupila ostatním prvkům.

3.nálev 95°C/45s - světlejší nálev, pražená složka podstatně méně výrazná, zůstávají po ní však stopy - začátek ve spojení melty a květinové složky, méně hutný celek, později chlebové složky s melounovými a květinovými tóny, chutná exotická kombinace. Závěr se slabými tóny kakaa a květinovou složku po orchidejích. Pozvolnější delší změna tónů s chutnějším zajímavějším průběhem. Aftertaste chlebového základu s kakaovými problesky, květinové plné složky po orchidejích, lehké melounové složky v pozadí. Závěr spíše do karamelova s květinovou doznívající složkou, žádný olsnivě předlouhý dozvuk, ale výraznost prvků je slušná.

4.nálev 95°C/100s - totožný chutný nálev, jako v předchozím případě. Nevšední zajímavé chuťové celky.

5.nálev 95°C/190s - zajímavá transformace chutí, základ je kakaovo-čokoládový, místy jako čokoláda na vaření, květinová složka trochu zastrčená, primární složka je sladká kakaová chuť. Lehce nahořklé vedlejší tóny evokující právě hořkou čokoládu. Závěr lehoučce po exotickém neurčitém ovoci, poměrně jednoduchý nálev bez složitých přechodů, či zajímavějších prvků. Aftertaste dlouhý, ale prázdnější, než v minulých 2 nálevech, karamelovo-kakaové tělo s orchidejovým podtónem, tato kombinace zůstává až do konce, pozvolna ztrácí na výraznosti, místy probleskne meloun, ale již to není vůbec výrazné. Pouze celkově lehce výraznější kakaové tóny.

6.nálev 100°C/280s - rapidní úbytek výraznosti prvků, velmi jemné tělo, poslední zbyteky jakési kořeněné živé složky v pozadí vymizely, zůstává kakaovo-lehce čokoládová složka a nádech květinové složky, ovocné prvky téměř neznatelné. Dochuť středně dlouhá až krátká, chlebovito-kakaové základové složky s květinovým základem, bez čokoládových složek, či jiných zpestřujících tónů, konstantní poměrně prázdná dochuť. Kakaová chuť s tóny hořké čokolády na vaření - ve stejné úrovni jako květinové prvky, hořko-sladké tělo.

7.nálev 100°C/400+s - světlá barva nálevu, žluto-hnědá barva. Vcelku prázdný nálev, hutnost a síla čaje je pryč a zůstávají jen pozůstatky jeho síly. Jemné hřejivé kakaovo-chlebovité složky, čokoláda již není přítomná, čaj ztrácí sílu. Lehoučké květinové složky. Aftertaste minimální chlebovito-květinový.
list
list
Vylouhovaný list možná až příliš tmavý zeleno-šedé barvy. Typický vzhled tohoto čaje, list menší velikosti naznačuje horší sortu, převládají jednolístky podlouhlých tvarů, mnoho lámaných listů a poměrně dost zlomků, místy dlouhé úzké jednolisty. List tuhý s výraznými žilkami a tuhým středem.
nadobi
list
Závěr: V poměru s cenou je pro mne tento čaj poměrně zklamáním, přažené složky jsou obsaženy až přespříliš, kazí typický charakter tohoto čaje. Osobně mi pražené složky nevadí, nejsou svíravé, ale zastírají celek a brání ovocným a květinovým složkám plně se rozvinout. Musím napsat, že to je nejzvláštnější Da Hong Pao jaké jsem zatím měl - Teanet, Slavné čaje, nebo raritka Gu Shu Wild Tree Da Hong Pao s tímto kouskem od Milců nelze srovnávat, je to čaj se zcela jiným charakterem. Čaj jako takový není špatný, má plné zajímavé tóny, hezké melounové nečekané složky, za vyzkoušení stojí, ale není až tak zajímavý, že bych se k němu vracel, či na něj vzpomínal s dojetím.

Cena: 395,-/100g

Dovozce: Spolek Milců čaje
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.