Kabusé Daitsuin 2012

14. ledna 2013 v 9:32 | |<-_ Ş € ® € Ņ € ¥ _->|

Kabusé Daitsuin 2012


Vložil Tomáš Klouda 14.1.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
//foto prodejce
nadobi
Info od prodejce:
názov: Kabusé Daitsuin
balenie: vákuové, 30 gramov (balené v Japonsku)
zber: 2012 jar
oblasť: Shizuoka, Ohira
nálev má hutnú textúru, veľmi lahodná, ucelená, nevtieravá vegetálna chuť s ovocným dozvukom dotvarajúci jemnučný horkastý podmaz, miestami jemné chute mladej, čerstvej kukuričky, zeleného mladého hrášku
list
list
Recenze ostatních čajomilců:
http://poemtea.blogspot.cz/2012/12/2012-kabuse-daitsuin.html
http://theharmonyoftea.blogspot.cz/2012/10/kabuse-daitsuin-2012.html
http://goldinteapot.blogspot.cz/2013/01/kabuse-daitsuin-2012.html
nadobi
nadobi
Suchý list velmi tmavé zelené barvy, delší jehličky, už od pohledu kvalitní sorta. Ploché středně dlouhé jehličky, poměrně velký počet menších jehliček (pravděpodobně transport čaje do ČR). Velmi výrazný travnatý odér, svěží těžší vegetální složka.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 70°C horká voda.
Nahřátý list: enormně výrazná vonná složka, prakticky okamžitě, jak list dosedne do nahřátého nádobí, začne omamně vonět. Lahodné složky vařené kukuřice, později po důkladném propaření těžší svěží vedlejší travnaté prvky. Nasládlý charakter.
Vůně nálevu:
Barva nálevu: světloučký nazelenalý nálev.
Chuť: slaďounký nektar. Lehká travnatá složka se zcela nepatrnou nahořklostí, dominantní je chuťová složka hrachových lusků - respektive svěžích hráškových kuliček, stejně nasládlý a jemný charakter. Závěr lehce výraznější travnaté složky, usazenější celek, lehce kukuřičná složka - vařený klas kukuřice, velmi sladké tělo. Vyvážený velmi zajímavý průběh chutě, jemný základ s uvolňujícím účinkem.
Dochuť: dlouhá jemná dochuť, zde zpočátku dochutě dominuje kukuřicná chuť, zcela sladké tělo, fascinující podobnost s chutí vařené (napařeného) klasu kukuřice. Jemná chuť travnatých těžších složek s takřka neznatelnou hořkostí. Postupná transformace chutí na travnato-hráškový základ s doznívající kukuřičnou složkou, závěr pak slaďounký s lehkou travnatostí. Příjemný harmonizující nálev, vhodný k meditaci, dokonalé ustálení myšlenek při popíjení tohoto čaje.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 5,5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 65°C/50s - svěží světle zelený nálev, poměrně dlouho trvá, než se list trochu nasákne vodou a začne nabývat na objemu (chuť začne pronikat do nálevu). Start sladký travnatý, rychlý přechod na vegetální prvky. Intenzivní chuť čestrvého hrášku právě vyloupnutého z lusku, těžší travnatá složka v pozadí, výraznější nahořklá složka, než v tasteru, ale nezasahuje do celkově vyváženého nálevu, sladký charakter. Závěr lehký s tóny vařené kukuřice - vzpomínka na letní stanování a vařený kukuřičný klas v kempovém bistru. Dochuť dlouhá, výrazná, travnatého základu s hráškovým podtextem, později lehké kukuřičné tóny, svěží vegetální složky a hutnější travnatá chuť. Závěr slaďounký travnatý, lehce hráškový.

2.nálev 65°C/80s - tmavší, ale stále světlý zelinkavý nálev. Pestřejší a výraznější nálev, výraznější počáteční nahořklé složky, postupné odeznívání a přechod na sladké tělo. Travnatý start, později přechod na hráškové prvky, velká výraznost, závěr kukuřičného vařeného klasu, sladký hebký závěr. Dochuť velice dlouhá, travnatý dozvuk kukuřičných prvků, postupné zvýraznění hráškových složek, velmi výrazné vegetální prvky. Závěr sladký s travnatým hedvábně jemným tělem. Hutnější nálev plných složek, extrémně příjemný vyvážený nálev, sladké tělo - pochoutka.

3.nálev 70°C/200s - zelenější nálev, podstatně tmavší barva - kupodivu není celek nijak hrubý. Za zmíňku stojí i fakt, že nálev je čistý, bez kalu či jiných drobečků, slévání přes konvičku bohatě stačí na jiskrný čistý perfektní nálev. Chuťově slabší celek, stále příjemný nálev s výraznou základovou travnatou složkou, hořkost minimální, sladké tělo, vegetální vedlejší prvky, různé odstíny travnatých složek, lehké hráskové složky (ovšem podstatně slabší), kukuřičná složka opravdu nepatrná v závěru chutě, závěr je velmi velmi sladký až "škrobový" řekl bych. Dochuť středně dlouhá, sladký charakter, nepatrně nahořklé pozadí, lehoučké chutné travnaté nuance s vegetálním pozadím, lehoučké hráškové vedlejší složky, lehce je cítit i ženšenový prášek (chuť u oolongu obaleným ženšenem - kamínky). Závěr sladký hedvábně jemný s lehkou travnatostí a chutí okurky hadovky - vodnatá zeleninová chuť v pozadí - fascinující.

4.nálev 70°C/350+s - jemný travnatý základ, slabá vegetální složka v pozadí, lehký hráškový tón, závěr hedvábně jemný, prázdnější. Dochuť lehce travnatá, sladká, krátkého trvání.
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list svěží světle zelené barvy, křeský list je jako "bahýnko", velmi chutné k pojídání, nebo k zapečení do palačinek (opravdu - zkuste to, je to lahoda). Vesměs velké kusy středně velkých listů, místy nepoškozené celé listy, malý počet stonků, pilovité výrazné okraje listů.
nadobi
list
Závěr: Druhý vzorek japonského čaje z pu-erh.sk, Oceňuji kvalitní popis chutě od prodejce, přesné vystižení přítomných složek, což je velké plus při výběru čaje. Z mého pohledu tento konkrétní čaj je velkou zkušeností, jedno z prvních ochutnaných Kabusé na mě udělalo velmi dobrý dojem, chuťově ustálený a přitom pestrý čaj. Čaj náchylný na teplotu, ostatně stejně jako jiné japonské čaje. Velká pochvala a doporučení.

Cena: dar vzorek (1,45 EUR/5g)

Prodejce: Pu-erh.sk

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Boudicca Boudicca | Web | 21. ledna 2013 v 15:06 | Reagovat

Kabusé vypadá báječně. Doufám, že jej najdu i v naší čajovně, úplně jsi mě nalákal.

Čajové palačinky musím vyzkoušet, je to úplně geniální nápad! :))

2 mechatronik mechatronik | E-mail | Web | 18. února 2013 v 11:30 | Reagovat

Toho konkrétní Kabusé je z pu-erh.sk, teamountain z čr nabízí ale také lahůdky, každá lepší čajovna bude mít nějaké to lepší kabusé. V Brně jsou pověstní japonci u slona.

Palačinky jsou vynikající, jen pozor, aby lístky nezčernaly, prostě opékat s rozumem na malém plamínku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.