Hunan Jun Shan Huang Xiao Yellow Tea Cake

18. února 2013 v 9:17 | |<-_ Ş € ® € Ņ € ¥ _->|

Hunan Jun Shan Huang Xiao Yellow Tea Cake


Vložil Tomáš Klouda 18.2.2013, autor Tomáš Klouda


list
list
//foto od prodejce

Žlutý čaj lisovaný do koláče, který nabízí Amana (http://www.caj.cz/index.php?detail=388%20000692). Pro mne osobně velká raritka a zajímavost s naprosto skvostnou vůní i chutí a až skoro nebezpečnou a děsivou silou. Když jsem jej poprvé pil, tak mě tak nakopal, že jsem se skoro modlil, aby to už přestalo :). Cena za koláč je ohromná, ale kdybych aspoň tušil, jestli to má nějaký výhled k archivaci, tak bych si možná udělal třeba k vánocům velkou radost...ale radši spíš ne, protože 2 tisíce za koláč, to je suma, kterou už mi asi svědomí nikdy nedovolí.

nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Zajímavý a výtečný lisovaný čaj z ostrova Jun Shan v provincii Hunan, známého výrobou jednoho z nejslavnějších žlutých tipsových čajů zvaného "Stříbrné jehly" - Jun Shan Yin Zhen. Huang Xiao v názvu odkazuje na vyšší kvalitativní třídu sbíraného listí - tips plus jeden až dva lístky. Ze sklizených listů se nejprve tradičním postupem vyrobí žlutý čaj - čertsvě natrhané listy se zahřejí na pánvi, čímž v nich ustanou veškeré chemické procesy, po vychladnutí následuje nejdůležitější výrobní krok zvaný men huang ("Pečetit žlutou", "Potahovat žlutou"), díky němuž lístky získávají typickou žlutavou barvu. Po tomto kroku následuje první sušení a po něm samotné lisování čaje do tvaru disku. Nakonec ještě finální sušení již slisovaného koláče.
Výtečná třída žlutého lisovaného čaje, list vysoké kvality.
Tip na přípravu: čaj lze připravit jako Pu erh způsobem khong fu, dávkování listu je 3 - 4,5gr/dcl při zalití vroucí vodou. Další možností je použít chladnější vodu. Do vyhřáté konvice vsypat 6 - 7 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě 80 - 85°C, louhovat cca 1 - 2 minuty, dle chuti, možno znovu zalít. Jednotlivé nálevy doporučujeme ihned slít, aby se zbylý čaj dále nelouhoval.
nadobi
nadobi
Suchý list lisovaný poměrně pevně, tmavší barva listů černo-šedá s velkým množstvím zlatých tipsů. Vůně nepříliš výrazná, těžší, dřevito-nugátová s náznakem travnatosti.
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda, předehřev nádobí.
Nahřátý list: zajímavý odér s dřevitým ušlechtilým tělem a travnato/bylinným pozadím. Náznak spařených bambusových výhonků a li-či ovoce.
Vůně nálevu: spařený list i vůně nálevu voní totožně, medově s dřevitým pozadím, tóny li-či a broskvového kompotu.
Barva nálevu: tmavší oranžová.
Chuť: hladká medová chuť s lehce pryskyřičnou vedlejší složkou, intenzivní sladké tělo, hutný hřejivý nálev. Hebký průběh po celou dobu chutě, ušlechtilé hladké tóny dřevin, velmi je cítit cedr, s nepatrnout kořenou složkou. Později se objeví broskvové a nepatrné li-či tóny (ty jsou opravdu hodně zastrčené). Závěr velmi sladký s ovocno-medovým tělem a slabší dřevitostí.
Dochuť: velice výrazná a dlouhá, medovo-dřevitý start, stále pryskyřičný podtext, hladký celek, později opět zvýraznění ovocných složek, broskev s vegetální složkou v pozadí. Závěr sladký čistě medový. Hutný dozvuk povzbudivého a hřejivého účinku. Velmi chutné pryskyřičné složky spojené s medovou chutí.
//list vydal ještě 3 zalití - v totožné výraznosti - velká výdrž.
nadobi
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

0.oplachovací nálev.

1.nálev 90°C/30s - list se poměrně rychle nasakuje vodou a rozpadá se na drobné úhledné listy, po slití ještě zůstává kus slisovaný. Vůně spařeného listu po slévání silně dřevitého základu s pryskyřičným kořeněným podtónem. Vůně nálevu sladká, nenucená, dřevitá s pryskyřičnou složkou a medovo-ovocnými složkami. Nádherný jiskrný zlato-hnědý nálev - jakoby oslňoval - opravdu hezký nálev. Chuť zatím není úplně rozvinutá, přesto v tomto prvním nálevu jsem nejintenzivnějšími prvky dřevité složky s minimální kořeněnou složkou, dřevité prvky připomínajuí cedr. Pryskyřičná složka spíše jen náznakem v pozadí, sladké tělo s medovými prvky, později přecházejícími v zajímavé nevšední ovocné broskvovo-angreštové složky. Aftertaste středně dlouhý, dřevitý s tipsově medovými prvky odpovídající spíše nějakému tipsovému červeňáku. Rozvinutější složky, lehce nahořklý podtext ve spojení s dřevitými prvky. Lehce pryskyřičné, primárně medové chuťové tóny s lehkou kořeněnou vedlejší složkou. Závěr do broskvových chutí a angreštu.

2.nálev 90°C/15s - stále nádherný zlatavý oslnivý nálev, tak jak svítí na fotce, tak opravdu vypadal. podstatně hutnější, komplexnější a hladší nálev, rozvinutí většiny chuťových prvků. Dřevitost není primární chutí, kde s sebou nesla hořký podtón, ovocno-medové prvky ve spojení s cerovými prvky v pozadí s lehoučkou kořeněnou složkou. Oproti tasteru zde je skutečně minimální pryskyřičná složka. V závěru lehce nahořklá složka se zvýrazněnou dřevitou chutí, výrazné složky angreštu. Aftertaste dlouhý, celek lehce svíravý nahořklý, medový start, velmi sladké tělo s ušlechtilou dřevitostí. Plynulý pozvolný přechod na ovocné složky, závěr je plně angreštový, netypická ovocná složka s lehce pryskyřičnou dřevitou složkou v pozadí, zajímavý netypický nálev, mnohem zajímavější, než při testrové přípravě, na druhou stranu, při jednonálevu nebyly přítomné hrubé složky.

3.nálev 90°C/35s - již zcela rozpadlý list z lisovaného celku, krásný pohled na jiskrnou barvu nálevu v konvičce. Hutnější medový celek, výraznější pryskyřičné tóny v pozadí, dřevitost odsunuta více do pozadí, později však opět prokukuje, cedr s lehce ušlechtile kořeněným podtónem. V samém závěru zůstává sladká hebká složka dřeva s angreštovým sladkým plným prvkem. Pouze lehké nahořklé složky, a minimální svíravé složky, tento nálev se více přibližuje testrové přípravě. Celek zatím nejchutnější ze všech předchozích nálevů, sladké tělo, chutné, hutné složky. Dochuť dlouhá, sladká s náznakem nahořklých prvků. Medový základ lehké pryskyřičné chuti, dřevité prvky v pozadí. pozvolné odeznívání, lze cítit v průběhu slábnutí medových tónů složky broskve, blumy a v závěru nejintenzivněji angrešt s cedrovým dřevem. Pestrý nálech hutného charakteru, velmi povzbudivý účinek.

4.nálev 90°C/50s - víceméně totožný nálev, jako v předchozím případě.

5.nálev 90°C/100s - uhlazenější chutný hutný nálev, ani stopa po svíravých, nebo nahořklých prvcích, medovo-ovocný základ, lehoučká pryskyřičná složka v pozadí, dřevitá chuť pouze v závěru, slabá výraznost cedru, spíše neurčitý hebký tón s angreštem a přezrálou blumou. Dozvuk dlouhý, sladké tělo, medové složky s pryskyřičnou lehkou vedlejší chutí v pozadí. Lehoučný vegetální podtón, po travnatých prvcích. Pozvolný přechod na ovocné málo výrazné složky s dřevitou základovou chutí - nyní něco mezi bukem a cedrem. Dozvuk není nijak oslnivě dlouhý, hladký jemný neagresivní nálev.

6.nálev 95°C/180s - dřevito-medový základ s nepatrnou pryskyřičnou vedlejší chutí, sladší celek, opět zvýraznění dřevité cedrové složky v závěru chutě, ovocná složka neurčitá ve spojení s "mdlými" sušenými travnatými prvky, lehce je cítit broskev s neagresivním průběhem chutí. Dozvuk kratší, ale stále dlouhý, medový s dřevitým podtónem, lehce nahořklé pozadí. ovocný závěr s lehkou neurčitou ovocností, ordinérní celek, jako obyčejný černý čaj. Lehzký pokles pestrosti nálevu.

7.nálev 95°C/260s - výrazný pokles výraznosti prvků. Lehoučce medový jemný základ s dřevitým podtónem, nepatrné ovocné složky s tóny dřev a sušených trav v závěru chutě. Nepříliš pestrý nálev, který je ovšem poměrně dost plný s ohledem na drobné listy a počet hutných nálevů. Dochuť středně dlouhá, méně plná a komplexní, omezila se pouze na dřevitou nasládlou složku s náznakem ovoce a složkami sušených trav v pozadí.

8.nálev 100°C/300+s - slabý sladký medový nálev s náznakem sušených trav v podtónů s lehkým nasládle dřevitým závěrem, dochuť krátká, dřevitá s neurčitým ovocným sladkým základem.
list
nadobi
Vylouhovaný list drobný s velmi slušným počtem tipsů, na druhou stranu velké množství zlomků listů. I po zalití velice aromatický list
list
list
Závěr: Velice chutný, hutný a pestrý nevšední čaj. Souborem tónů mi hodně připomíná Cejlon New Vithanakande FBOPF Extra Special 2011 (265,-/100g - téměř třetinová cena). Z mého pohledu zajímavá zkušenost se žlutým čajem, z reálného hlediska bych však asi, vzhledem k ceně, těžko koupil celý koláč. Vzorek bych určitě doporučil, chuťově je to velmi dobrý čaj.

Cena:
10g 82.00 Kč
50g 320.00 Kč
100g 616.00 Kč
357g originální balení 2200.00 Kč

Prodejce: Amana

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.